Är Fett nyttigt??



Fett är en viktig energikälla för våra kroppar och rätt sorts fett i rätt
mängd är avgörande för att vi ska må bra. Många skulle må bättre
av att äta mindre fett. Men för de flesta är det ännu viktigare att byta
till rätt sorts fett, det vill säga att äta mindre mättat och mer omättat fett.

För mycket fett kan leda till övervikt och mycket mättat fett kan leda
till hjärt- och kärlsjukdom. En enkel tumregel är att välja mjukt fett
istället för hårt. I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är i
rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Byt alltså smöret
mot nyckelhålsmärkt margarin och använd flytande margarin eller
olja när du lagar mat om du vill äta hälsosamt!

Det finns massa med myter om fett 

Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i
fettväven som energireserv. Fettväven är dessutom
värmeisolerande
och ger skydd åt inre organ.

Fett behövs för att
kroppen ska kunna bygga och reparera celler och
tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för
att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K.


Fetterna förser oss också med de livsnödvändiga, så kallade essentiella,
fettsyrorna. Dessa fettsyror kan inte kroppen tillverka själv utan vi
måste få i oss dem via maten
. Fettsyrorna påverkar en rad funktioner i
kroppen, bland annat blodtryck, blodets levringsförmåga och immunförsvaret.

Det finns olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Skillnaden
mellan dem är sättet på vilket fettsyrorna, som fetterna består av, är uppbyggda.

De flesta äter för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. För mycket mättat
fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och
kärlsjukdom. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan sänka halten av det
skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för dessa sjukdomar.



Mättat fett finns i animaliska livsmedel och en del vegetabiliska
oljor
. Mat som innehåller mycket mättat fett är till exempel:


 fet mjölk och fil                                                    
 smör och matfettsblandningar baserade på smör
 ost                                                                       
 fett kött och charkprodukter som korv och bacon
 grädde, glass och bakverk                                   
 choklad                                                               
 kokos- och palmolja.                                            

 
Enkelomättat fett finns till exempel i:

 olivolja och oliver                                                   
 rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja               
 mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter
 avokado                                                                 
 kyckling.                                                                 


De viktigaste fleromättade fetterna är omega-3 och omega-6.

De finns i till exempel:
 fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner                
 rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja                                 
 solros- och majsolja                                                                 
 olja från dådra, Camelina sativa, som finns i många matfetter 
 sesamfrö och sesamfröolja                                                     
 linfrö och linfröolja                                                                    
 valnötter.                                                                                 


Fett innehåller mer energi än andra näringsämnen. 1 gram fett
innehåller 9 kcal (37 kJ), vilket är mer än dubbelt så mycket som
1 gram kolhydrat eller protein
. Eftersom fett inte mättar så bra men
innehåller mycket energi per gram, är det lätt att få i sig för mycket energi
genom fettet. Det kan leda till övervikt och fetma.

Ungefär en tredjedel av den energi man får i sig under en dag
bör komma från fett. För en kvinna innebär det ungefär 70 gram
fett om dagen och för en man ungefär 90 gram. Om man sitter stilla
mycket behöver man mindre fett än om man rör sig mycket.


Syptom när man fått i sig för lite fett: Ljuskänslig, Dåligt mörker
seénde, Sveda i ögonen, torr flagig hud, klåda, tappar mycket hår,
knotter på armar och lår, mjäll, får lättare infektioner (D-vitamin).
Benskörhet (går inte att läka) Dåligt fungerande smaklökar. 
Försämrade reflexer, Sämre sår läkning och längre blödningstid,
proteinbrist, svullen mage, svullen hud och muskelnedbytning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0