lite om kolhydrater




Kolhydrater är hjärnans favorit bränsle.
100-150 glykos/dag (hjärnans minibehov)

Enligt Svenska näringsrekommendationer bör maten bestå
av 55 - 60 energiprocent (E %) kolhydrater, dvs. 55 - 60 procent
av kcal bör komma från kolhydrater i maten, främst i form av bröd,
spannmålsprodukter, potatis, frukt och grönsaker. Socker är
ett kolhydrat och den andelen bör begränsas till högst 10 E %.

Vissa är korta och tar snabbare upp av kroppen. Medans andra
tar längre tid. De som tar längre tid är oftast bättre. Men är kroppen
i behov av snabba så blir man oftast sugen på något sött som godis.
Därför ätar man så ofta, för att inte blodsockret ska sjunka.



Kolhydrater som frukt, grönsaker och mjölk kan inte hjälpa
kroppen att bygga upp sertralin. (signalsubstans). Ett ämne
kroppen producerar så att man inte blir deprimerad Ris, pasta,
bröd, potatis och socker kan där emot bygga upp setralinet.

Men man ska inte rikta in sig för mycket på speciella produkter,
för allt man får i sig samarbetar Så bäst för kroppen är att
äta lite av allt. (lite av varje ifrån kostcirkeln).

När kroppen inte längre har kolhydrater kvar så börjar
kroppen att bryta ner fett och proteiner. Då får man också
en frätande andedräkt som påminner om aceton. Beror
på ketonkroppar som är ett överskott av sura produkter.

Syptom: för lite energi, trötthet, sömnsvårigheter,
trög mage, dålig blodcirkelation, humörsvängningar
och tanke fixering på mat.


Kolhydratsbrist:

 blodsockerfall
 skakningar    
 hetsätning     
 ketonkroppar
 sertoinbrist   
 depretion     

Kolhydrater bygger upp cellväggar, bildar upplagsnäring och
ingår som viktiga delar i ämnesomsättningen. De viktigaste
kolhydraterna finns i sockerarter, stärkelse och kostfiber.

De flesta kolhydraterna omsätts i kroppen till glukos, som bland
annat behövs för att cellerna ska få energi. I levern bildas glykogen
som fungerar som reservnäring. Vid energibrist kan kroppen bilda
glukos även från aminosyra (proteiners byggstenar), glycerol
(byggstenar från fett) och mjölksyra (restprodukt som bildas vid
anaerob förbränning i musklerna).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0